Site icon Prima News

JABLKO NAD TATRAMI. Zdravie nadovšetko

Spokojný, vyrovnaný človek rovná sa zdravé telo. Najlepší spôsob, ako zostať zdravý je mať dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Medzi najlepšie a cenovo najdostupnejšie spôsoby pohybu rozhodne patrí turistika. A v Tatrách obzvlášť. 🙂 Samozrejme až na tie ceny 🙁

Okrem toho, že v Tatrách dýchate čerstvý vzduch, kocháte sa pohľadom na vrcholky hôr a meniacu sa krajinu okolo seba a pozeráte do diaľky, vyčistíte si hlavu a ešte aj doprajete telu dostatok pohybu.

Na výlet do Tatier okrem dobrých topánok a teplého oblečenia si zoberte aj poživeň.

Vodu, veľa vody a napríklad aj ovocie. Napríklad jablká.

Jablká sú super. Jablko je vitamínový poklad.

Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia.

Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom.

Poďme si niečo povedať o tomto dare prírody.

Jablko obsahuje až trinásť vitamínov

A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselina pantoténová, niacín, biotín, kyselina listová a cholín – prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke, alebo priamo pod ňou.

Preto by sme mali jablká konzumovať neošúpané. Ak si chcete dopriať extra dávku jódu, nevyhadzujte ani jadierka – práve v nich je uložený aj tento stopový prvok.

Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody (až 84 %), málo sacharidov, a v šupke je nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky. Majú vysoký obsah draslíka, obsahujú až 30 % vlákniny.

Spracoval Vladimir Gurtler

Exit mobile version